Suomalaisina olemme tottuneet kunnioittamaan yksityisyyttä ja kirjesalaisuutta. Olemme pitäneet viestinnän yksityisyyttä itsestäänselvyytenä myös siirryttyämme käyttämään sähköistä viestintää ja erityisesti sähköpostia. Siksi viime vuosien kuluessa esille tulleet viestinnän massaseuranta sekä jatkuvat viestintäsalaisuuden loukkaukset ovat yllättäneet monet. Suojaamattomat sähköpostit voi periaatteessa kaapata mikä tahansa riittävät tekniset taidot omaava taho. Tämä koskee jopa suuryritysten sähköpostipalvelimia ja sitä kautta kaikkien kyseisen yrityksen työntekijöiden käyttäjätilejä, kuten syyskuussa uutisoitu DeLoitten tapaus osoittaa (The Guardian).
Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, jota vietetään teemansa mukaisesti yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. “Sata vuotta yksityisyyden suojaa” hankkeemme on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Hankkeen tavoitteena on palauttaa henkilökohtaisen kirjeenvaihdon (sähköposti) yksityisyyden suoja sille tasolle, jolla se on kuluneet 100 vuotta pääosin ollutkin. Hankkeemme toteuttaa tämän tavoitteen lahjoittamalla veloituksetta helppokäyttöisen, huipputehokkaan ja turvallisen kotimaisen sähköpostin salausohjelmistomme seuraavaksi sadaksi vuodeksi kaikille suomalaisille.
Kaikkien meidän sähköisen viestinnän yksityisyyttä loukataan jatkuvasti, kuten lähes päivittäiset uutiset ovat USA:n Kansallisen Turvallisuusviraston (NSA) entisen huippututkijan Edward Snowdenin paljastusten jälkeen osoittaneet. Jopa kansanedustajamme ovat perustelleet uutta tiedustelulakia sillä, että kaikki vieraat tahot jo vakoilevat meitä. Tietoisuus yksityisyyden suojan heikentyneestä tasosta on Suomessa yhä hyvin huonolla tasolla. Salaamaton sähköposti on todettu yhtä turvattomaksi kuin avoin postikortti. Tästä huolimatta suurin osa suomalaisista lähettää sähköpostilla hyvinkin arkaluontoista materiaalia kuten passikuvia ja henkilötietoja eri palvelun tuottajille, viranomaisille ja toisilleen. Moni suomalainen ajattelee, ettei minulla ole mitään salattavaa, vaikka jo pelkästään oman sähköisen identiteetin suojaaminen ehdottomasti edellyttäisi salauksen käyttöä.
Jo lähes 160 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkauden uhriksi.
Tämä on todennäköisesti vain jäävuorenhuippu, sillä suurta osaa identiteettivarkauksista ei raportoida eteenpäin. Identiteettivarkauksien ohella on syytä pohtia suurten monikansallisten yhtiöiden harjoittaman tiedonkeruun mielekkyyttä. Yksityisiäkin sähköposteja monitoroidaan, käyttäjistä luodaan tarkkoja profiileja ja tietoja myydään markkinointitarkoituksiin.
Uskomme, että jokaisella on oikeus viestintänsä yksityisyyden suojaan. Myös YK:n ihmisoikeusjulistuksen 12. artiklakin toteaa siitä seuraavasti “Älköön mielivaltaisesti puututtako kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon älköönkä loukattako kenenkään kunniaa ja mainetta.”
Tähän asti salausteknologioiden käyttöönotto on ollut vähäistä niiden vaikean käytettävyyden vuoksi. Sen lisäksi, että tietoisuus yksityisyyden suojan rapautumisesta on vasta viime aikoina noussut esille, ovat käyttäjät kokeneet eri keinot liian vaikeiksi ja jättäneet siksi viestintänsä suojaamatta. Signal– ja WhatsApp – pikaviestipalvelut ovat viimevuosina kuitenkin todistaneet, että käyttäjät haluavat parempaa yksityisyyttä. Sähköpostin osalta tällainen helppo ja käyttäjäystävällinen ratkaisu on toistaiseksi puuttunut.
Kotimainen IPRA Technologies Oy tuo nyt markkinoille erittäin helppokäyttöisen EEZY KEYZ® sähköpostin salausohjelmiston, joka on saatavilla PC-, Android- ja iOS -laitteille
Ohjelmistomme toimii kaikkien sähköpostien kanssa, joten käyttäjän ei tarvitse vaihtaa sähköpostipalveluaan aloittaakseen EEZY KEYZ® – ohjelman käytön. Salausratkaisumme on VTT:n Cyber Security – yksikön testaama (kryptoanalyysi ja reverse engineering) ja F-Securen Cyber Security – yksikön evaluoima tietoturvan osalta. Se takaa täyden yksityisyyden, sillä viestit suojataan käyttäjien laitteiden välillä aina laitteesta laitteelle (end-to-end) itsenäisesti toimivan sovelluksemme toimesta.
Salausavainten vaihto, viestien salaus, purku ja digitaalinen allekirjoittaminen tapahtuvat täysin automaattisesti käyttäjän huomaamatta, joten käyttökokemus ei eroa millään tavalla tavallisen sähköpostin käytöstä. Ainoa ero on käyttäjälle näytettävät lukkoikonit, joista hän tunnistaa luotetun ja salatun kommunikaation.
Viestit kulkevat yhä käyttäjän sähköpostipalvelun kautta, eikä kehittämämme EEZY KEYZ® -järjestelmä koskaan välitä tai tallenna yhtään viestiä. Järjestelmämme on kehitetty siten, ettei urkkijoilla tai yhtiöllämmekään ole mitään keinoa päästä käsiksi käyttäjien viestintään. Me emme myöskään kerää käyttäjistämme mitään muuta tietoa, kuin sähköpostiosoitteen, mille salauslisenssi ankkuroidaan, emmekä näytä käyttäjille mainoksia.
IPRA Technologies on täysin suomalaisessa omistuksessa oleva Lappeenrantalainen ohjelmistoyritys, jonka sovellukset on kehitetty suomalaisin voimin. Meillä on pitkä kokemus ohjelmisto- ja salaustuotteiden kehityksestä.
Sata vuotta yksityisyyden suojaa -kampanja alkaa 1.12.2017. Joulukuun aikana ohjelmistomme lataavat saavat sen täysin veloituksetta käyttöönsä seuraavaksi sadaksi vuodeksi.
Haluamme omalta osaltamme parantaa suomalaisten yksityisyyden suojaa. Erittäin helppokäyttöisen ja kaikkien sähköpostien kanssa yhteensopiva salausohjelmistomme mahdollistaa vihdoin salausteknologian käyttöönoton myös tavallisten kansalaisten taholta. Toivomme, että mahdollisimman moni suomalainen tarttuisi tähän mahdollisuuteen parantaa omaa yksityisyyden suojaansa.
Omat liiketoiminnalliset tavoitteemme ovat ulkomaan viennissä ja yritysasiakasmarkkinoilla. Tämän vuoksi haluamme lahjoittaa ohjelmistomme kaikkien suomalaisten yksityishenkilöiden käyttöön täysin vastikkeetta toteuttaaksemme omaa visiotamme maailmasta, jossa yksityisyyden suoja oikeasti on loukkaamaton. Juhlavuoden kunniaksi aloitamme visiomme toteuttamisen kotimaastamme!